2009. május 26., kedd

Háztartások vagyona és hitelei

egjelent a KSH 2008-as évkönyve, így nemsokára 2008-as adatokkal tudok dolgozni. Addig (főleg a trendek megfigyelése miatt) a 2007-es, illetve régebbi adatokkal dolgozom.

2007-ben a háztartások vagyona 23.962 milliárd forint volt. Ez majdnem annyi, amennyi ebben az évben megtermelt GDP. Viszont ezt a vagyont 8.120,2 milliárd forint hitelállománnyal sikerült a háztartásoknak elérni. 
A következő ábra mutatja, a háztartások teljes vagyonának viszonyulását a GDP-hez, látható a nettó vagyon is (ami a teljes vagyon levonva a hitelállomány), külön(mégegyszer) feltüntettem a hitelállomány változását is, hogy látható legyen ennek emelkedése, de persze ez látható lenne úgy is, hogy a teljes vagyon és a nettó vagyon közötti rést tanulmányozzuk.














Ezek az értékek nem feltűnőek az EU adataihoz képest, lásd néhány EU ország adata:
























A magyar háztartások hiteleinek mintegy huszada rövidlejáratú a többi hosszúlejáratú. 2007-ben körülbelül fele volt deviza alapú hitel, de azóta szinte csak deviza alapú hitelezés folyt, így napjainkra 2/3-a deviza alapú lett az összes lakossági hitelállományból.

forrás: Eurostat, MNB, KSH évkönyvei


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése