2009. május 14., csütörtök

Magyarország népessége a múltban

(az aktuális népesség a poszt alján található)

Magyarország területére érkezett magyarok az itt eleve élőkkel létszámukban magukkal hordozták a lehetőséget, hogy egy nagy létszámú ország lehessen belőle. Rövid idő alatt megtöbbszöröződött a népesség, amiből a letelepített népek miatt a magyar részarány körülbelül állandó volt (kb 70%). Viszont a tatárjárás, háborúskodások, és járványok miatt a népesség visszaesett (első népesedési katasztrófa). A kiesett lakosság pótlására külföldi telepeseket kellett behívni. Így amikorra a XVI. századra a népesség kiheverte az előbb említett katasztrófát a magyar népesség arányát még mindig csak 80% körülre sikerült felemelni. Ezután a török hódoltság idézte elő a második népesedési katasztrófát. A lakosság létszáma a hódoltság végével a XVIII. században kétszáz év előtti szintre csökkent, de ezen belül a magyar lakosság száma 35-45%-re zuhant.  Ezután egy nagyobb kolerajárvány, majd a kivándorlás tizedelte meg a népességet. 1910-re a népesség száma meghaladta a húszmillió főt.
A következő grafikon ezeket az adatokat próbálja megmutatni, de csak hozzávetőleg, pontos adatok nem állnak rendelkezésre.
















Ezután az első világháború tizedelte a lakosságot, de az ország számára még jelentősebb változást jelentett a trianoni békemegállapodás.
Ennek kapcsán a következő változások érték az országot (kisebb pontatlanság az adatokban, hogy míg a Trianon előtti Magyar Királyság adatai az 1910-es évek adatai, addig a trianoni Magyar Királyság adatai az 1920-as év adatai. Így pár százezer fővel több a az elcsatolt népesség létszáma, mint a rajzon feltüntetettek:














Mivel elég sokan érkeznek a jelenlegi népességét keresve Magyarországnak, ezért, a KSH adataira alapozva, közlöm az aktuális adatot:

2009. I. negyedévében a becsült népesség (ugyanis csak tízévente van népszámlálás, addig csak becslés születik): 

10.023.000 fő.


forrás: KSH évkönyvei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése