2009. június 19., péntek

Fiatalok helyzete 2.

A vallásosság valamelyest csökkent az évek folyamán, jelenleg 7% él valamely egyház tanításai szerint.
A fiatalok problémái egyre inkább a létbizonytalansághoz, pénztelenséghez és a jövőkép hiányához kötődik, kisebb problémának tartják már az alkohol és drog elterjedését.
A jövő kilátásait tekintve egyre kevésbé rendelkeznek tervekkel, stratégiával. Egyre kevésbé jelenik meg a spórolás, a jövőbe való invesztíció, inkább az azonnali fogyasztás, és a jelen foglalkoztatja őket.
Az információfigyasztásban egyre jellemzőbb a multitaszking, figyelemmegosztás.
A kommunikáció egyre inkább interneten keresztüli, kevésbé személyes.
A fiatalok egyre nyitottabbak a politikai diktatúra irányába (7%), de harmadát nem zavarná, ha diktatúra lenne.

A 15-17 évesek (8.-10. évfolyam tanulói) esetében még egy részletes felmérés készült, ahol a következő megállapítások születtek.

A dohányzást már 64,8% kipróbálta, naponta dohányzik 22,1% (az általános iskola 8.-ai között 7,5% ért el). Meglepő módon azt mondhatjuk, hogy ez valamelyest javulást mutat az elmúlt évekhez képest.

Havi hatszor alkoholizál közel egy ötöde, ez a nyolcadikosok esetében több, mint egy tized. Ez növekedést mutat az elmúlt évekhez képest, de az utolsó években lelassult a növekedés. Az alkoholizálásban egyre jellemzőbb a lerészegedés és a nagyivás. Aki iszik ebben a korban, inkább a bort választja, bár a fiúknál a sör nagyobb értéket mutat.

A drogok esetében ez a korosztály már 22,7% kipróbált illegális szert. 28% pedig az, aki valamilyen szert már kipróbált (legálist is = alkohol+gyógyszer is beletartozik).
Összességében (tiltott, nem tiltott) szert kipróbálók aránya 34,4%.
Tiltott szert 40-szer vagy többször használt a fenti 22,7% 11,5%-a (tehát a teljes 8.-10. évfolyam 2,6%-a).
A fenti értékek nagyjából állandóak, vagy enhény csökkentek a közelmúlt tekintetében.

forrás: mobilitas, espad


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése